Tuesday, August 29, 2006

Αστυνομικό μυθιστόρημα Χ: Γυναίκες συγγραφείς


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ ΩΣ ΤΗ ΡΟΥΘ ΡΕΝΤΕΛ

Γυναικείος χώρος μπορούσε να χαρακτηριστεί η αστυνομική λογοτεχνία, με πρώτη διδάξασα την Agatha Christie, που παραμένει παρά τις επιμέρους αμφισβητήσεις, μια συγγραφέας πρότυπο, ένα σημείο αναφοράς που δε μπορούμε να παρακάμψουμε. Σήμερα, οι γυναίκες που ασχολούνται με αυτό το είδος πληθαίνουν. Από τις αρχές του ‘80, το φαινόμενο πήρε σημαντικές διαστάσεις, σε σημείο που να μην περνάει εβδομάδα χωρίς να εμφανιστεί μια νέα υποψήφια για τον τίτλο της βασίλισσας ή της προγκίπισσας του εγκλήματος. Αλλο σημαντικό σημείο είναι πως οι γυναίκες που γράφουν αστυνομικά έχουν σήμερα φανατικούς οπαδούς. Η P.D. James, η Ellis Peters ή η Mary Higgins Clark αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του αστυνομικού μυθιστορήματος. Αλλά πάνω από όλες βρίσκεται η παραγωγική Ruth Rentel που από το 1974 συσσωρεύει τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία, ως πρωταθλήτρια του ψυχολογικού μυστηρίου. Η Ρέντελ είναι η κατ΄ εξοχήν συγγραφέας της τρομακτικής υποβολής, η χωρίς οίκτο ερευνήτρια των προσωπικών δραμάτων, των σεξουαλικών εμμονών, αλλά πάντα χωρίς να το δηλώνει, χωρίς να δείχνει πως τα θίγει, χωρίς να υψώνει τους τόνους. Μέχρι πρόσφατα, η Ρέντελ είχε μόνο μία αντίπαλο, την Patricia Highsmith, που πέθανε πριν από δύο χρόνια, σήμερα έχει απέναντί της ολόκληρο σώμα αντιπάλων: την Elisabeth George, τη Martha Grimes, τη Frances Fyfield, την Patricia MacDonald, τη Joyce Anne Schneider, την Penelope Evans...

Εξαιρετική θέση ανάμεσά τους κατέχει η Patricia Cornwell, η μεγαλύτερη αποκάλυψη του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος, όπου τα κείμενά της, μείγματα επιστήμης, σεξουαλικής διαστροφής και ψυχολογίας, έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Η ηρωίδα της, Kay Scarpetta με την ιδιότητα του ιατροδικαστή, βρίσκεται στην καρδιά ενός κόσμου νεκρών, αν όχι πέρα από αυτόν. Εξ ου και οι τίτλοι των έργων της: «Postmortem», «Νεκρές αναμνήσεις» ή «Θάνατος χωρίς όνομα», στο οποίο η Kay Scarpetta έχει να κάνει με έναν μανιακό δολοφόνο το ίδιο σατανικό όσο και ο Ανιμπαλ Λέστερ, της «Σιωπής των Αμνών».

Τέλος, η Sue Grafton γνώρισε και αυτή διεθνή αναγνώριση, με σειρά μυθιστορημάτων, με ηρωίδα την ορμητική και δυναμική Kinsey Milhone, μια γυναίκα ζεστή και ανθρώπινη, που δε χάνει τη διαύγεια και την ήρεμη δύναμή της, παρά την τρέλλα και το έγκλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά.

No comments: